Kuku je vrsta jela koja se obično priprema sa sušenim povrćem i jajima. Može se pripremati i s mesom i jajima. Jaja su njegov osnovni sastojak jer služe kao vezivo. S obzirom da se može jesti i topao i hladan, kuku je vrlo popularan kod Iranaca. Lako se priprema, a može se jesti i kao glavno jelo. Obično se priprema kao dodatak glavnom jelu, ili za užinu. Iranci ga rado nose na izlete.
Sastojci:
2 čaše sitno nasjeckanog praziluka
1 čaša sitno nasjeckane zelene salate
1 i po mala kašika soli
pola male kašike bibera
1 čaša sitno nasjeckanog peršuna
2 čaše sitno nasjeckanog špinata
1 čaša mljevene mirođije
8 jaja
pola čaše maslaca
1 i po velika kašika brašna
Priprema:
Usitnite pripremljeno povrće i stavite ga u posudu za miješanje. Dodajte brašno, so, biber te dobro izmiješajte. Zatim umutite jaja te i njih dodajte smjesi. Na okruglom plehu rastopite maslac i na to sipajte pripremljenu smesu. Pecite oko sat vremena na 180° C, ili dok gornja površina ne postane hrskava i ne poprimi tamnu boju. Poslužite s jogurtom.
Ova količina dovoljna je za 5 osoba.