Sastojci:
1 i po mala kašika praška za pecivo
pola čaše tople vode
pola čaše jogurta
2 čaše ulja
1 i po čaša brašna ili gustina
1 i po čaša običnog sirupa ili sirupa od ruže
Priprema:
Prašak za pecivo otopite u vodi, dodajte brašno ili gustin i mijesite. Kad ste dobro izmijesili, pričekajte 2 sata da se tijesto digne. Na srednjoj temperaturi zagrijte ulje. Tijesto stavite u špric za tijesto s malim otvorom te cijedite u obliku pereca direktno u vrelo ulje. Pržite 40-60 sekundi, pažljivo okrenite te pržite dok ne porumeni. Izvadite iz ulja i stavite na papirnu salvetu koja će upiti višak ulja. U posudu s ravnim dnom ulijte sirup te u njega umačite perece. Gotov kolač treba biti čvrst, ali ne jako hrskav.
Ova količina dovoljna je za 15-20 kolača.