Ovo varivo je vrlo ukusno, a ima neobičan slatko – kiseli ukus. Kao i kod svakog variva, ukus će biti bolji ako ga ostavite da odstoji preko noći.
Sastojci:
250 gr mljevenog junećeg mesa
1 manja glavica narendanog luka
1 mala glavica sitno nasjeckanog luka
¼ čaše usitnjenih oraha
1 čaša sjeckanog peršuna
¼ male kašike cimeta
¼ male kašike bibera
3 i po male kašičice soli
8 čaša vode
pola čaše riže
1 čaša suhih šljiva
1 čaša suhih kajsija
¼ čaše nauta – leblebije
pola čaše sirćeta
⅓ čaše šećera
Začini za varivo:
1 velika kašika cimeta
1 velika kašika bibera
1 velika kašika nane
Priprema:
Meso stavite u posudu. Dodajte narendani luk i začine te sve dobro izmiješajte. Napravite mesne okruglice veličine oraha. Naut dobro skuhajte. U lonac od 3 litre stavite vodu, dodajte rižu i so te kuhajte 15 minuta. Za to vrijeme na maslacu propržite nasjeckani luk i stavite ga na stranu. Riži dodajte šljive i kuhajte još 15 minuta. Potom dodajte mesne okruglice, kajsije, orahe, peršun i proprženi luk te sve zajedno kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri. Nakon toga dodajte sirće i šećer te nastavite s kuhanjem narednih 15 minuta. Neposredno prije nego što ga sklonite s vatre, varivu dodajte nanu, cimet i biber.
Ova količina dovoljna je za 5-6 osoba