Ovo se jelo često priprema u iranskoj pokrajini Mazandaran. Kombinacija špinata i narandže, kojima se dodaje bijeli luk, može zvučati vrlo neobično. No, stanovnici Mazandarana poznati su po vještom korištenju voća u svojim jelima.
Sastojci:
500 gr mljevene junetine
1 srednja glavica narendanog luka
pola male kašike bibera
1 čaša vode
1 čaša soka od narandže
¼ čaše limunovog soka
1 velika kašika brašna
3 kašike maslaca
500 gr špinata
1 čaša nasjeckanog peršuna
1 velika kašika soli
1 čehna sjeckanog bijelog luka
Priprema:
Meso stavite u veliki lonac, dodajte mu luk i začine te dobro izmiješajte. Oblikujte loptice (ćufte) veličine oraha pa ih propržite na maslacu dok ne porumene. Sitno nasjeckajte špinat i peršun te i njih prodinstajte na maslacu. Potom pomiješajte meso i povrće, dodajte vodu i kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Pomiješajte sok od narandže i sok od limuna s brašnom te dodajte mesu i povrću. Kuhajte još 20 minuta. Na kraju dodajte bijeli luk. Poslužite s čelom.
Ova količina dovoljna je za 5 osoba.