Naslovnica Atrakcije Čehel Sotun – palata od 40 stubova

Čehel Sotun – palata od 40 stubova

319
0

U blizini velikog trga Imam Homeini odnosno Nakše džahan, u središtu bašte – jedne od devet perzijskih bašta koje su pod zaštitom UNESCO-a – nalazi se palata Čehel Sotun.

Poznata je i kao Palata četrdeset stubova, jer je izgrađena na stubovima, ali ne na četrdeset, nego na dvadeset osmougaonih stubova koji se reflektiraju u vodi bazena ispred palate i dupliraju, pa se stiče utisak kao da ih je četrdeset.

Četiri stuba u sredini trijema postavljena su na kamenu osnovu u obliku lava

Palata je izgrađena 1647. godine za vrijeme vladavine safavidskog kralja Abasa II i posjeduje veliki trijem dužine 38, širine 17, a visine 14 metara, okrenut prema istoku.

Centralna dvorana je ogromna i raskošna, bila je namijenjena prijemu poslanstava iz inostranstva. Njeni zidovi su ukrašeni freskama koje prikazuju historijske događaje poput Taher Abad bitke 1510. godine u kojoj je Šah Ismail pobijedio uzbekistanskog kralja, Čalderan bitku protiv Otomana 1514. godine te borbu Safavida protiv Indijaca.

Prijemna dvorana je nadsvođena sa tri pozlaćene kupole, koje se ubrajaju u najistaknutije djelo pozlate u čitavoj historiji Irana. Palata Čehel sotun, pored toga što je prvorazredni historijski spomenik, danas predstavlja i svojevrsni muzej, jer se u njoj čuvaju dragocjeni artefakti od gline, stakla i metala, kao i zavidna zbirka starih rukopisa različitih epoha, što dodatno doprinosi atraktivnosti ove lokacije. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime