Naslovnica Iranska kuhinja Šurbaje Mast va Hijar – Hladno varivo od jogurta

Šurbaje Mast va Hijar – Hladno varivo od jogurta

84
0

Osnova ovog variva je jogurt. Možda će vam kombinacija sastojaka djelovati čudno pa ćete pomisliti da ukus ovog jela nikako ne može biti dobar. Šurbaje mast va hijar lako se priprema, a može se čuvati u frižideru nekoliko dana, bez da izgubi miris i ukus. U stvari, ukus mu je bolji ako ga prije posluživanja ostavite da nekoliko sati odstoji u frižideru.

Sastojci:

  • kuhano jaje (nasjeckano na komadiće)
  • pola čaše suhog grožđa
  • ⅔ čaše čvrstog jogurta
  • pola čaše pavlake
  • 6 kockica leda
  • 1 nasjeckani krastavac
  • ¼ čaše nasjeckanog mladog luka
  • 2 male kašike soli
  • pola male kašike bibera
  • 1 čaša hladne vode
  • 1 velika kašika usitnjenog peršuna
  • 1 velika kašika mirođije

Priprema:

Suho grožđe stavite na pet minuta u hladnu vodu. U veliku posudu stavite jogurt, dodajte mu pavlaku, nasjeckano kuhano jaje, led, krastavac, mladi luk, so i biber. Potom u jogurt stavite suho grožđe i dodajte vodu. Sve dobro izmiješajte. Mješavina neka odstoji u frižideru 2 do 3 sata. Prije posluživanja pospite je mirođijom i peršunom.

Ova količina dovoljna je za 4-5 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime