Sastojci:
pola čaše nauta
pola čaše crvenog graha
750 gr janjetine ili junetine, nasjeckane na manje komade
6 čaša vode
pola čaše leće
1 vezica sjeckanog peršuna ili korijandera
¾ čaše sjeckanog mladog luka, praziluka ili vlašca
2 velike kašike maslaca ili ulja
3 male kašike soli
pola male kašike crnog bibera
1 mala kašika šafrana
1 čaša ječma
2 srednje glavice luka nasjeckanog na tanke kolutiće
2 male kašike sveže nane ili 1 mala kašika suhe nane
1 čaša čvrstog jogurta (po želji)
Priprema:
U veliki lonac stavite naut, grah, meso, vodu i začine. Kad voda provri smanjite vatru i kuhajte dok meso ne omekša (oko 1 sat). Možete kuhati i u ekspres loncu s jednom čašom vode, a ostatak vode dodajte kasnije.
Kad meso postane mekano dodajte ječam, leću, peršun i luk te kuhajte još 40-50 minuta. Povremeno promiješajte i dodajte vode ako je potrebno. Za to vrijeme propržite kolutiće luka i kad postanu zlatno smeđe boje sklonite ih s vatre te dodajte nanu.
Varivo servirajte u velikoj posudi. Malo mješavine s poprženim lukom umiješajte u varivo, a s ostatkom ukrasite njegovu površinu.