U ponedjeljak je u središnjem gradu Saveh održan jednodnevni kulinarski festival.
Festival je ponudio razna domaća i autohtona jela iz različitih dijelova zemlje, najavio je u utorak šef turizma Saveha, Reza Ayyaz.
Na festivalu su učestvovale grupe iz provincija Ilam, Hamedan, Kermanshah, Gilan i Lorestan, dodao je zvaničnik.
Iransko kuhanje može se smatrati metaforom same zemlje: trpko je, slatko, mirisno i izuzetno složeno. To je jedan od najstarijih na svijetu, a u velikoj mjeri opskurnih kulinarskih krajolika, čiji korijeni datiraju iz Perzijskog carstva.
Stručnjaci kažu da hrana nije samo organski proizvod biokemijskog sastava. Međutim, za članove svake zajednice hrana je definirana kao kulturni element.
Iranska kuhinja, u kojoj obično dominiraju mirisne trave, razlikuje se od regije do regije. Uglavnom naglašava svježinu, ukusnost i šarenilo.