Luleh kebab ili kufte kebab, kako ga nekad zovu, omiljeno je perzijsko jelo. Luleh znači “uvijen”. Jelo se tako zove jer se meso oblikuje u duge svitke ili oko ražnjića. Luleh kebab u Teheranu rado jedu za ručak. Uđete li u teheranski bazar, vidjećete brojne trgovce kako sjede u svojim radionicama i jedu ga s naneh lavašom (vrstom hljeba) i mladim lukom.
Sastojci:
500 gr mljevene janjetine ili junetine
1 velika glavica nasjeckanog luka
1 mala kašika soli
pola male kašike bibera
¼ male kašike cimeta
1 jaje
Priprema:
Meso stavite u posudu, dodajte mu nasjeckani luk, jaje i začine. Uzmite šaku mesa i uvijte ga u svitak ili oko ražnjića, u dužini oko 10 cm. Pecite na roštilju 5-10 minuta. Poslužite s čelom, pečenim paradajzom i francuskim hljebom.
Ova količina dovoljna je za 4 osobe.