Naslovnica Iranska kuhinja Horše Sak – Umak sa špinatom i narandžama

Horše Sak – Umak sa špinatom i narandžama

157
0

Ovo se jelo često priprema u iranskoj pokrajini Mazandaran. Kombinacija špinata i narandže, kojima se dodaje bijeli luk, može zvučati vrlo neobično. No, stanovnici Mazandarana poznati su po vještom korištenju voća u svojim jelima.

Sastojci:

500 gr mljevene junetine

1 srednja glavica narendanog luka

pola male kašike bibera

1 čaša vode

1 čaša soka od narandže

¼ čaše limunovog soka

1 velika kašika brašna

3 kašike maslaca

500 gr špinata

1 čaša nasjeckanog peršuna

1 velika kašika soli

1 čehna sjeckanog bijelog luka

Priprema:

Meso stavite u veliki lonac, dodajte mu luk i začine te dobro izmiješajte. Oblikujte loptice (ćufte) veličine oraha pa ih propržite na maslacu dok ne porumene. Sitno nasjeckajte špinat i peršun te i njih prodinstajte na maslacu. Potom pomiješajte meso i povrće, dodajte vodu i kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Pomiješajte sok od narandže i sok od limuna s brašnom te dodajte mesu i povrću. Kuhajte još 20 minuta. Na kraju dodajte bijeli luk. Poslužite s čelom.

Ova količina dovoljna je za 5 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime